Rize Mezar Bakım Firmaları
Rize için henüz mezar bakım firması eklenmemiş.
Firmanızı ücretsiz ekleyin.
Rize Mezarlıkları
Rize Mezar Bakımı
Rize’nin yağışlı iklimine rağmen Rize mezar bakımı işini üstlenen firmalarımız sizler için en doğru tasarım, malzeme, süre ve tecrübe gereksinimlerini bir arada bulundurarak sizlere hizmet vermektedir. Mezar yapımı ve bakımı oldukça önemli bir iştir. Kaybettiğimiz yakınlarımızın hatırası yaşasın diye yaptırdığımız mezarlar kaliteli olsun isteriz bu nedenle işin ehli ustalara güvenmeye yöneliriz. Ancak işin ehli ustaları bulmak her zaman mümkün olmamaktadır. Bu zorluğu görerek mezarbakımı.com ekibi olarak Rize mezar bakım için işin ehli ustaları sizin için bir araya getirdik. İşin ehli insanların sizler için en doğru mezar malzemesini seçeceğinden hiç tereddüttünüz olmasın. Rize’nin yağışlı iklimi ve eğimli arazisi her ne kadar işleri oldukça zorlaştırsa da bu iklim ve araziye uygun malzeme- işçilik kombinasyonu ile ustalarımız ve firmalarımız ürünlerden en randımanlı şekilde yararlanmanızı sağlamaktadır.
Mezar Yapım Tarihi
Mezar yapımı, dünya üzerinde birçok kültürde ölü gömme kültürü olduğundan oldukça yaygın bir işlemdir. Bazı kültürlerde eşyalar ile gömülen ölüler, buna uygun anıt mezarlarda tutulmuşlardır. Bazı kültürlerde mezar bakımı yapılmamış yalnızca gömülüp bırakılmıştır. Daha çok göçebe toplumlarda rastlanılan bu kültür çok yaygın olmasa da gezginlerin notlarından varlığını anlıyoruz.
Osmanlı’da Mezar Yapım
Mezar yapım konusunda en çok gelişmiş medeniyetlerden biri ise Türk- İslam kültürü çerçevesinde yaşamını sürdürmüş Osmanlı toplumudur. Osmanlı içerisinde belirli hiyerarşilere göre mezar başlığının şekli değişmektedir. Osmanlı toplumunda birbirinden oldukça farklı sınıflar bulunmaktadır. Bu sınıflar bir kast sistemi gibi dikey ve yatay geçişlere izin vermeyen yapıda olmadığı için bu sınıflar arası benzerlikler ve iç içe olma durumu oldukça fazladır. Bu sınıfların maddeler halinde sıralanmış şekli ise şu şekildedir.
- Reaya
- Ayanlar
- Ulema
- Kalemiye ahalisi
- Askeriye
- Hanedan Üyeleri
Osmanlı toplumunda vergi veren ve padişahlar tarafından mutluluğu oldukça önemsenen güruh reayadır. Reaya halk demektir. Osmanlı toplumunda reaya zenginlik durumuna ve inanç durumuna göre değişmekle birlikte günümüzde ki bizlerin yaptırdığı gibi mezarlar yaptırır veya yapardı. Genellikle tarla taşından oluşan bu mezarlar ahalinin zenginliğine göre farklı mezar malzemelerinden de oluşturulmuştur.
Osmanlı toplumunda ki ayanlar aslında imparatorluğu karışıklığa sürükleyen kısmı oluşturmaktadır. Kendi kafasına göre rahatlıkla davranabilen ayanlar kendilerine aynı padişahlar gibi türbeler yaptırmışlardır.
Ulema Osmanlı toplumunda ki en prestijli topluluktur. Vergi vermemekle birlikte mezar yapımı dahi özel ustalar tarafından yapılır. İlmi bilgisine oldukça güvenilen ulema takımı imparatorluğun uzun bir süre en büyük güçlenme sırlarından biri olsa da beşik ulemalığının çıkışı ile imparatorluğu geriye götüren bir unsur haline gelmişlerdir. Bu güruh sade mezarlarda gömülmeyi tercih etmiş olsa da bazı önemli ulemalar için türbeler de yapılmıştır.
Kalemiye ve Askeriye padişaha en yakın olan güruhu oluşturmaktadır. Bu nedenle de mezar yapımı özenli bir şekilde yapılmıştır. Düzenli olarak mezar bakımları yapılmış ve değer görmüşlerdir. Bu güruh oldukça ünlü sadrazamlardan ve bürokratlardan oluşmaktadır.
Padişah ve ailesinin bulunduğu hanedan sınıfı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Her hanedan üyesine özel mezar yapımı ve mezar bakımı uygulanmıştır. Mezar yapımı sırasında abartılı malzemelerden kaçınılmış, dini motifler oldukça sık kullanılmıştır. Özellikle altın, gümüş gibi değerli metaller bu türbelerde kullanılmamıştır. Fazla şatafattan uzak durmak temel bir İslami yönetim önerisidir. Bu nedenle padişahlar yakınlarının mezar yapımı işini üstlendiklerinde sade ancak mimarisi oldukça kaliteli eserler yaptırmışlardır. Hali hazırda İslami kültürün oldukça sıkı bir parçası olan mezar yapımı ve mezar bakımı Osmanlı toplumunda oldukça önemsenmiştir.