Buz Çiçeği Ne Zaman Dikilir?

Buz Çiçeği Ne Zaman Dikilir?

Buz çiçeği, gündüz zamanlarında çiçek açıp geceleri kapanan bir bitki türüdür. Birbirinden güzel renk çeşidi vardır. Sarı, pembe, mor, kırmızı renk de açar. Dikildiği yeri sevdiğinde bulunduğu alanı halı gibi kaplar. Halı gibi kaplama özelliğinden ötürü de mezar üzerlerinde çok tercih edilir. Soğuğa ve sıcağa dayanıklı bir bitki olması da mezarlara dikilmesinde etkendir.

Buz çiçeği dediğimizde aklımıza gelen kar, buz seven bir bitki olduğudur. Ama buz çiçeği ismini yaprağındaki dokusundan alır. Öyleyse, buz çiçeği ne zaman dikilir? Buz çiçeğini tohum olarak dikip yetiştirmek istiyorsanız ilkbahar dönemini, çelik halinde dikmek istiyorsanız yaz dönemini tercih etmeniz uygun olacaktır.

Buz Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Buz çiçeğinin mezarlarda tercih edilmesinin en önemli sebebi uzun ömürlü bir bitki olmasıdır. Dikildiği yeri bir halı gibi kaplar. Buz çiçeğinin açılma zamanı ilkbahar sonunda başlar ve sonbahara kadar açık kalmaya devam eder.

Diğer çiçeklerden farklı olan bir özelliği de gündüz çiçek açıp, geceleri kapanmasıdır. Çiçekleri dönem sonunda solsa bile yaprakları yeşilliğini korur. Tüm yıl boyunca yeşil bir görüntü sağlar. Dikildiği zemini sevdiğinde hızla büyür ve tüm toprağı örter. Doğru zamanda ekilmesi durumunda çok kolay büyür ve yetişir. Her bitki gibi bakımlarının ve gübrelemesinin belli zaman aralıklarıyla yapılması bitkinin uzun yıllar canlı kalması için gereklidir.

Buz Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Buz çiçeğinin bakımı nasıl yapılır ve bakımı kolay mıdır sorusu mezarlık için çiçek tercihi yapanların merak ettiği bir konudur. Buz çiçeği güneş ışığını seven bir bitkidir. Çok fazla suya ihtiyaç duymadan kolaylıkla yetişir. Bakımı da oldukça kolaydır. Sürekli bir bakım istemez. Yılda bir iki kez gübreleme yapılıp desteklenebilir. Ek olarak da kışın aşırı soğuklar olduğunda yapraklarında kuruma olursa budanması bitki için yararlı olacaktır.

Toprak tercihi olarak nemli toprağı pek sevmez. Kuru humuslu toprak yetişme alanı olarak çok daha uygundur. Evde saksı içinde yetiştirilenler bile her gün su istemez. Yaz ve kış hava şartlarına kolaylıkla uyum sağlayan buz çiçeği bitkisi mezarlık çiçeği olarak sıkça tercih edilir.

Buz Çiçeği Nasıl Sulanır?

Bahçe, park, mezarlık gibi alanlara dikilen buz çiçeğini aralıklı olarak sulayabilirsiniz. Her gün sulama yapmadan da yeşilliğini korur. Sudan kolay etkilenip, kuruyan bir çiçek türü değildir. Eğer saksı da yetiştirme yapılıyorsa her gün az miktarda su ile sulamanız yeterli olacaktır. Saksılarda yetiştirenler çiçeklerinin daha da bir canlı renk de açması için bitki vitamini verebilirler. Bitki vitamini uygulaması aralıklı olarak mezarlıklarda da uygulanabilir.

Buz Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Buz çiçeği tohum olarak çoğaltılabileceği gibi çelik olarak da dikilip çoğaltılabilir. Çoğaltılması çok kolay bir bitki türüdür. Buz çiçeği nemli toprak sevdiğinden ötürü tohum olarak çoğaltılmasının ilkbahar dönemine rastlaması uygun olacaktır. Ancak çelik olarak yetiştirme planlanıyorsa yaz mevsimi boyunca dikilebilir. Çelik yönteminde dikimlerde bitkinin büyümesi daha hızlı gerçekleşir. Çünkü çelikler toprakla buluşur buluşmaz büyüyüp gelişmeye başlar. O sebeple uygun zemin, dikime elverişli zaman, bakım, gübreleme çok önemlidir.

Buz Çiçeği En Çok Bilinen Türleri Nelerdir?

  • Kaz Ayağı: Yaprakları kaz ayağına benzediği için bu isim verilmiştir. Uzun ömürlü mezarlık bitkisidir. Pembe ve sarı renkleri mevcuttur. Çelik yöntemiyle dikilmesi uygundur.
  • Damat Bohçası: Sukulent yapraklı bu bitki çok uzun süre bakımı yapılmasa bile canlılığını korur. Halı gibi tüm toprağı yoğun bir şekilde kaplar.
  • Acem Halısı: Pembe fusya renginde çiçek açan acem halısı her türlü iklim koşullarına dayanıklıdır. Belirli aralıklarla kuruyan dallarını budamak ve sulama yapmak gerekir. Dalları kısa ve ince ama tüylüdür.
  • Mezem: Yaz mevsiminde çiçek açan mezem güneşli ortamları sever. Çok yoğun çiçek açan bir bitkidir. Ve oldukça uzun ömürlüdür.
  • Malephora: Turuncu ve pembe renkleri mevcuttur. Soğuğa dayanıklı mezarlık bitkisidir. Zemindeki yoğunluktan ötürü toprak görünmez bir hâl alır.

Birbirinden güzel renk ve dayanıklı uzun ömrü sebebiyle Buz çiçekleri mezarlıkların vazgeçilmez bitkileridir. Mezarlık ziyaretlerimizi belirli aralıklarla gerçekleştirebildiğimiz için çok sık bakım istememeleri de tercihimizi buz çiçeğinde kullanmamızda etken olmaktadır. Sizlerde iklim koşullarına dayanıklı uzun ömürlü bir bitki olsun istiyorsanız tercihinizi buz çiçeği çeşitlerinden yana kullanabilirsiniz.