Bahar Aylarında Hangi Bitkiler Dikilir?

Bahar Aylarında Hangi Bitkiler Dikilir?

İlkbahar aylarında çiçek yetiştirmek, balkonlarınızda teraslarınızda ki köşelerde kolaylıkla olmaktadır. Balkona renk katacak ilkbahar çiçeklerinden olan lale, orkide, zambak muhteşem güzelliğiyle görenleri büyülemektedir. Bahçelerinde ve doğal yaşam alanlarında çiçeklerin eşsiz görüntüsünden yararlanmak isteyenler birbirinden güzel çiçekleri ekmektedir. Bahçelerin yaza çevrildiği, meşgul olduğu aylar olan ilkbahar aylarında toprak da ısınmaya başlamaktadır. Çiçek ekmek oldukça keyifli olan bahar aylarında ektiğiniz tohumları yaz aylarında koklayabilirsiniz. Hayatımızı güzelleştiren, kokularıyla balkonlarımızı, bahçelerimizi güzelleştiren çiçeklerin temellerinin atıldığı ilkbahar ayları tüm bitkileri yetiştirebileceğiniz aylardandır. Dikkat etmeniz gereken noktaysa ilkbahar aylarında diktiğiniz bitkilerin yaz aylarında serpileceği ve yaz sıcaklarına uygun bitkiler ekmeniz gerektiğidir. Bitki seçimine dikkat etmezseniz yaz bitkileri ve çiçekleriniz kuruyacaktır.

Baharda Ekilecek Çiçekler Nelerdir?

Bahar müjdecisi çiçekler mart ayı boyunca güzel zamanları yaşayacağınız, bahçelerinizi süsleyen bitkilerdir. İlkbahar aylarında nergis, sümbül, lale, safran çiçeklerinin de soğanları ekilmektedir. Rengarenk laleler, mis kokulu sümbüller, nergisler ilkbahar aylarının çiçekleridir. Fulya çiçeği de zarif görüntüsüyle bahçelerinizde peyzaj çalışmalarının tamamlayıcısı olacaktır. Kadife, petunya, begonya yazlık çiçek fideleri olup Nisan ayında dikilen bahçe çiçekleri arasında yer alır. Mine, ateş çiçeği, ninya, petunya, karanfil, gündüzsefası, camgüzeli, yıldız çadırı, zambak da nisan aylarında ekilebilecek çiçekler arasında yer alır.

Sofralarınızı Şenlendiren İlkbahar Bitki Önerileri

Yaz aylarında yetiştiği zaman böcek istilasından etkilenen rokalar ilkbaharda dikilmelidir. İlaçsız roka yetiştirmek isteyenlerin tercihi ilkbahar aylarında ekim olmalıdır. Hangi ayda ne ekilir tablosuna bakılarak sonbahar aylarında böcek tehlikesi sona erdiği zaman katkısız roka dikimine başlayabilirsiniz cevabını verebiliriz. Günlük sulamalar sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde serinlikte yapılır.

Sağlıklı Bahçeler Olması İçin Neler Yapılmalı?

Bahçenizde istediğiniz bitkileri yetiştirmek, sağlıklı büyümelerini sağlamak için bakımlarını doğru şekilde, düzenli yapmalısınız. Sağlıklı bahçe gelişimi için gereken durumlarda ilaçlama yapmalısınız. Çalı ve ağaç bakımı yapılması ve budamalarının özenle yapılması gerekir. Yeterli ve düzenli şekilde mevsimine göre besin ve gübre takviyesi yapılmalıdır. Düzenli şekilde toprağın tuz, pH, mineral kontrolleri yapılmalı ve aralıklarla dengelenmelidir. Sıklaşma görülen alanlarda seyrekleştirme çalışmaları yapılmalıdır. Toprak kayması, rüzgar gibi dış etmenlerle zarar gören bitkilerin eski hallerine getirilmesi sağlanır. Çıkan çöp ve atıkların uzaklaştırılması lazımdır. Çimler gübrelenmeli, ilaçlanmalı, havalandırılmalı, silindirle geçilmelidir. Bozulma görülen bitkilerin de değiştirilmesi gerekir. Düzenli ve sürekli hale gelen bakımlarla sağlıklı bir bahçe elde edilebilir. Bitkilerin bakımının farklı olduğu alanlarda bitki gelişiminin gerçekleştiği mevsimlerde farklı olmaktadır. Mevsimlere göre balkon çiçeklerinin dikilirken iyice analizi gerekir. Ülkemizde de mevsimler bölgelere göre farklılaşmakta, farklı zamanlarda farklı seyretmektedir.

Baharda Meyve Ekimi ve Meyve Ağaçlarının Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Karpuz ve kavunu keyifle tüketmek istiyorsanız ilkbahar aylarında ekim için en uygun zamanlarda ekim yapmalısınız. Hazır meyve fidanlarını tercih edip dikimlerini yapmak doğru bir çözüm olur. Ekim ayından Nisan ortasına dek fidan dikimi gerçekleştirilebilir. Mart aylarını geçirmeden çilek, ahududu gibi çeşitli meyve ağaçlarının dibinin kazılması gerekir. Meyve ağaçları ilaçlanırken tam çiçekte olmamasına dikkat edilmelidir. Ev bitkisi yetiştirmek isteyenler baharda ekim yapmaktadır. Renkli çiçekler, saksı sebzeleri, yapraklı bitkiler için uygun dikim vakti bahar aylarında balkonlarınızı, evlerinizi şenlendirebilirsiniz. Birkaç saksı, tohum, yeşermiş bitki, toprakla bitkilerinizi dikebilirsiniz. Bahar aylarında dikebileceğiniz kurt kulağı, antoryum, kolyoz, duvar sarmaşığı, difenbahya, krofon, eğrelti otu, benjamin, kauçuk, paşa kılıcı, kaladyum en güzel bahar çiçekleri arasında olup kısa sürede eşsiz bir görüntü oluşturacaktır.