Mezar üst yapılarının bakımlarının yapılması ve çiçeklendirmesi kısa sürede gerçekleşmektedir. Toprak durumu, yapısı yerinde incelenerek çiçeklendirme işlemleri yapılmaktadır. Uygulama aşamasına geçildiği zaman toprak üzerinde yer alan yabani otlar, taşlar temizlenmeli, toprak havalandırılıp kabartılmalıdır. Ardından bitki ekleme işlemleri yapılmaktadır. Peyzaj çalışması yapılacak mezarda mevcut topraklar incelenerek küpeşte seviyesinden 5 cm alt seviyedeyse toprak dolumu yapılmalıdır. Mezarların durumu, rüzgarı ve güneş ışığını nasıl aldığı, mevsimsel etkiler göz önüne alınarak plan yapılmalıdır. Bu şekilde hangi çiçeğin ekilmesi gerektiği en doğru şekilde belirlenmelidir. Bilgi ve deneyime sahip, alanında uzman kişiler toprak örtüsü ve çiçekleri koruyarak canlı bir görünüm elde etmenizi sağlayacaktır. Mezar bakım ücretleri yapılan işlemlere göre belirlenmektedir. Mezarlar zamanla mevsim şartları, dış etkenler nedeniyle yıpranır.
Mezar Bakımları Nasıl Yapılır?
Mezarların zamanla dış etkenler ve mevsim şartlarıyla yıpranması sonucu toprak düzenli şekilde bakımı yapılmadığı zaman verimliliğini yitirmektedir. Mezar çevresindeki mermerin yüzeyi aşınmaktadır. Kararma, çatlama, kırılma sonrasında metal yüzeyler oksitlenir. Mezar taşları rüzgar, toprak ve toz etkisiyle okunmaz hale gelir. Bu sebeple mezar düzenli şekilde kontrol edilmelidir. Mezar çiçeklendirme ve bakım hizmetlerinin de ihtiyaçlar doğrultusunda olması gerekir. Kararan mermerler temizlenmeli, cilalanmalı, toprak zararlı ot ve bitkilerden temizlenmelidir. Çiçekler verimli hale getirilmeli ve sulanmalıdır. Her mevsimde güvenli ve doğru şekilde kabir bakımı yapılmaktadır. Böylece mezarlar da düzenlendiği ilk haliyle kalmaktadır.
Mezarlık Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?
Sevdiklerimizin ebedi istirahat alanları kabirlerinin güzel görünmesini onlara verdiğimiz sevgi ve saygıdan dolayı isteriz. Ziyaret noktalarımız mezarlıkları hem hüzünlü hem de acılarımızı dökebileceğimiz alanlardır. Yılda belli zamanlarda uğradığımız mezarlıkları güzelleştirmek için mezarlık çiçekleri tercih edilebilir. Mezarlık çiçeklerinin dayanıklı olması, hava koşullarına uyum sağlaması, susuzluğa dayanıklı olması aranan özellikler arasında olmalıdır. Mezarlık bitkileri mezar üzerinde yer alan boyutlara uygun çukur kazıldıktan sonra yerleştirilmelidir. Hava almasına engel olarak dibi toprakla doldurulup can suyu verilerek güzelleştirilmelidir. Mezarlık çiçeklerini dikmeden önce yabani otu temizleyerek mezarda yer alan toprağı kazma yapmak doğru olmaktadır. Mezar bakımı nasıl yapılır sorusuna çiçeklerin bakımı da kolayca gerçekleşir. Sevdiklerinizin mezarında renkli çiçekler açılmasını istiyorsanız susam çiçeği, gazanya çiçeği, buz çiçeği, koyun kıran, acem halısı, koyungözü gibi türleri tercih etmeniz mümkündür.
Yaz Kış Kurumayan Mezarlık Çiçekleri
Soğuk havalara dayanıklı, aşırı güneşte kurumayacak çiçekler mezarlık alanlarında uzun süre kalmaktadır. Mezar peyzaj fiyatları da yapılan işlemlere göre değişiklik gösterir. Kış mevsiminde güzelliğiyle dikkat çeken krizantem de mezarlıklar da kullanılan çiçeklerdendir. Hem yaz hem kış ayında solmadan durabilen krizantem bulunduğu alana güzellik saçar. Kazayağı çiçeği de kış ve yaz aylarına dayanıklı çiçeklerdendir. Çiçek çevresine de tohum dökerek çoğalır. Çiçekler mor ve sarı renklerdedir.