Bahçeler, parklar, balkonlar kısacası tüm yaşam alanlarımızı güzelleştiren bitkilerin dikimleri de belli zamanlarda, belli şekillerde yapılmaktadır. Dikim çukur tabanına gübre konulması, belli bir derinlik ve genişliğe sahip olması gerekir. Dolgu yapılması da bitki dikim şartları arasındadır. Bahçe toprağıyla eski gübre karıştırılmalıdır. Fidan kökleri sulandırılmış yanmayan gübreye bandırılmalıdır. Fidanlar bahçe ve gübre karışım toprağın üstüne yerleştirilmelidir. Fidan etrafı dolgu için hazırlanan karışımla doldurulup toprak üst kısımdan sıkıştırılmalıdır. Fidan sabitlenip can suyu verilmelidir. Peyzaj projesi uygulama alanında önce boylu, sonra orta boylu ve en son kısa boylu ağaçlar dikiler. Çalılarsa en son dikilenler arasındadır. En önemli adım olan sulama sistemi yapıldıktan sonra çim alanları tesis edilmelidir. En son bitki dikimi yapılmalı, çiçekler proje alanına dikilmelidir.
Bitki Dikim İşlemleri Nasıl Yapılır?
Bahçe yapımında peyzaj proje çalışmasında en dikkat edilmesi gereken düzenleme yapılan alanda bitkilerin duracağı kısımdır. Peyzaj uygulamalarında kullanılan bitkilerin dikimi yapılır. Peyzaj uygulamasında bitki ekimi yerine çalı türlerinin dikimi veya fidan ekimi yapılmaktadır. Bitki dikimi için yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir:
- Toprak şartlarının incelenmesi: Toprağa dikilecek bitki veya fidanın yöreye uygun olup olmadığı bilinmelidir. Dikilen fidanların gelişmesinde toprak etkilidir. Bitkinin beslenme gücü, hava oranı, su gibi faktörler köklerinin gelişmesi de toprağın çeşidine bağlıdır. Fidan ve toprak uyum içinde olmalıdır.
- Ekilecek fidanın temin edilmesi: Dikim yapılacak bitkiler ve fidanların zamanında temin edilmesi önem taşır. Bitkiler hızlı transfer edilip uygun yere dikilmelidir. Bu yapılmazsa da emek kaybı olabilir. Fidanın dikim alanlarına ambalajlı olarak gelmesi gerekir.
- Dikim yapılacak bitkinin seçimi: Dikimi yapılacak planlanan ağaç veya bitkinin toprak koşullarına, peyzaj uygulanacak alana görüntü olarak uyum içinde olması gerekir. İbreli ağaçlardaysa toprak üstü boyu uzun olan fidanlar değil, toprak altı ve üstü arasında organları dengeli olanlar seçilmelidir. Kök ağırlığı fazla olan fidanların seçimi önem taşımaktadır.
Fidan Dikimi Ne Zaman Yapılır?
Fidanlar satın alındıktan sonra dikim zamanına kadar ambalajında durmalıdır. Serin yerlerde saklanması gerekir. Fidan ve bitkilerin gömülme alanları güneş ve rüzgara karşı korumalı, hafif ve hava alan yapıda toprağa sahip olmalıdır. Fidan dikim teknikleri bilinerek bu doğrultuda dikim yapılması gerekmektedir. Fidanlar nemli toprak içinde bekletilerek köklerinin kurumasının önüne geçilir.
- Sonbahar fidan dikim zamanları: Yapraklı türde ki fidanların dikimi için uygun zaman aralığını ifade eder. Ekim ayından aralık-ocak ayının ortasına dek devam etmektedir.
- Fidan dikim zamanları(kış dikimleri): Batı Anadolu ve Akdeniz bölgesinde denizden alçak, kışlara uygun yerlerde gerçekleşir. Akdeniz iklim koşullarının egemen olduğu bölgelerde dikim gerçekleşir. İlkbahar donları tehlikeli olduğu için bu bölgelerde önerilmez.
- Bitki/fidan dikim zamanları(yaz dikimleri): Topraklı ve kaplı fidanlarda sulama imkanı oldukça uygulanabilecek yöntem olarak kabul edilir. Yaz aylarında bitki dikimleri verimli ve canlı bir görünüm sunamadığı için eğer bir zorunluluk yoksa yaz dikimleri tercih edilmemelidir.
Fidan Dikim Şekilleri Nasıldır?
Fidanın dikileceği alanda dikimden önce yerler belli olur. Düzgün aralık ve sırayla olmasına özen gösterilir. Bu şekilde hem ne kadar fidan dikeceğiniz önceden hesaplanmış olur. Hem de bu sayede göze hoş gelen estetik-teknik bir görünüm kazandırmış olursunuz. En çok uygulanan dikdörtgen ve kare dikim şekilleri olup bahçeler ve parklarda tek sıra, soliter, grup dikim şekilleri oluşturur. Bunların yanı sıra çiçek ekimi nasıl yapılır sorusuna peyzaj projesine uygun olarak yapılması hoş bir kombin yakalamanıza yardımcı olur cevabını verebiliriz.