Vefat eden yakınlarımızın mezarlarına duyduğumuz saygı ve sevgi gereği bakımlarını da en güzel şekilde yapmaya çalışırız. Mezar taşı süslemelerinde gül başta olmak üzere karanfil, lale, sümbül gibi çiçekler, servi, asma sarılı servi ağaçları, incir ve nar ağaçları motifleri sıklıkla kullanılır. Estetik objeler aynı zamanda sembolik anlamlarıyla da uyumludur. Yaz kış kurumayan mezar çiçekleri tercih edilmelidir. Mezarlıklara güneş girmesi, hava akışını tamamlayan, kış ve yaz aylarında yeşil kalan, dalları yayvan olmayan ağaçlar, güzel çiçeklerle eşsiz görüntüler elde edebilirsiniz.
Susuzluğa Dayanıklı Mezar Bitkileri
Mezarlar üzerine çalı türleri gibi gül çeşitlerinin dikilmesi önemlidir. Susuzluğa dayanıklı mezar çiçekleri arasında çalı türlerinden olan güller çeşitli renklerde olursa güzel görüntüler sağlar. Gül çeşitlerinin mezarlıklara dikilmesi susuzluğa dayanıklı türler olmasıdır. Bunun yanı sıra kokusu ve görüntüsüyle sevdiklerinizin yaz kış yanında olabilecek çiçekler şu şekilde sıralanabilir:
- Kasımpatı(Krizantem): Mezarlıklara uygun çiçek türlerinden olan krizantem kesme çiçek yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir. Çok yıllık bitkilerden olup kış ve sonbahar aylarında çiçek açar.
- Sardunya: İlkbaharın sonlarına doğru çiçeklenir ve sonbahar başlarına dek çiçekleri kalabilir. Sardunyaların kokusu eşsiz olup beyaz, kırmızı, pembenin değişik tonlarında oluşur. Sarkan, yer örtücü gibi çeşitli türleri mevcuttur.
- Zambak: Mezarların üzerine dikilebilecek zambaklar soğanlı bitkilerdendir. Yüz üzerinde çeşitleri vardır. Zararlı bitkileri çeken zambaklar dikilmeden ot temizliği yapılmalıdır.
- Servi Ağaçları: Mezarlıklara güneş girmesine, hava cereyanına engel olmayacak biçimde dikimi uygun olan türlerdendir. Mezarlıkların her iki tarafına servi ağacı dikebilirsiniz.
Mezara Dikilecek Bitki İsimleri Nelerdir?
Mezarlığa dikilecek en iyi ağaç türleri arasında serviler yer alır. Mezar üzerine dikilecek çeşitler arasında gül, nergis, zambak, sardunya, kasımpatıdır. Bu çiçek ve ağaç türleri en çok tercih edilenler arasındadır. Mezarlıklara bitki dikimi ve çiçeklendirme için bu türleri tercih edebilirsiniz. Mezarlığa çiçek dikimi yapabilmek için ilk başlarda düzenleme yapmamanız gerekir. Birkaç ay geçip toprağın oturması ardından çiçeklendirme yapılması daha uygun olmaktadır. Mezar örtücü bitkilerin tam olarak yerleşebilmesi için mezarlar üzerine konulan yığılı toprağın oturması gerekir. Taze mezara bitki dikimi uygun olmamaktadır.
Kabir Dışına Dikmeye Uygun Bitkiler Nelerdir?
Sevdiklerimizin kabrine diktiğimiz küçük bitkiler olacağı gibi kabir dışına dikilebilecek büyük bitkiler de mevcuttur. Kabir dışına dikim için uygun ağaçlar leylak, defne, ligustrum, ılgın ağaçlarıdır. Güzel mezar çiçekleri arasında ki türler sonbahar aylarının ortasıyla kış sonu arasında ki dönem kabir dışına dikmeye uygundur. İlk yılın yaz aylarında fidanlar susuz bırakılmamalıdır. Sıcak yaz günlerinde de çiçekler ortalama 15 günde bir mutlaka sulanmalıdır. Yaz yağmurları toprağın üst yüzeyini çok az derine kadar ıslatmaktadır. Fidan köklerine su ulaşmaz. Sonraki yıldaysa yaz ayları boyunca en az yılda bir kez fidanlar güzelce, derinden sulanmalıdır.