Bitki Budama Ne Zaman Yapılır?

Bitki Budama Ne Zaman Yapılır?

Ağaçlar ve bitkilerimizin iyi şekilde gelişmesi, verimlerini artırması için bitkilerin budaması yapılır. Her yıl profesyonel şekilde meyve ağaçlarından kaliteli, yeterli verim alınması için toprakların işlenmesi gerekir. Gübre konulmalı, sulama yapılmalı, zararlı varlıklar için mücadele edilmelidir. Ağaçlarından memnun olanlar, yeterli meyvesi olanlar, budama işlemi yapmasına gerek olmadığını düşünmektedir. Düzenli budama yaparsanız ağacınız düzenli şekilde gelişecektir. Dallar da gereksiz, fazla verimden dolayı kırılmadan kurtulacaktır. Budama yapılmadığı zaman ağaçlar kalitesiz meyveler verecek, dallanmaların artmasından dolayı ağaçlarınızın iç kısmına güneş ışığı girmeyecek, her yıl düzenli verim veremeyecektir. Olumsuz durumlardan kurtulmak için ağaçlarınıza düzenli budama işlemleri yaptırmalısınız. Budama işlemleri nasıl olursa olsun ağacın üst görünümü korunmalıdır. Budama ne zaman yapılmalıdır, nasıl olmalıdır sorusuna ağacın alt dallarında yapılarak üst derinlikleri azaltılmakta, üst şekli bozulmamalıdır cevabını verebiliriz. Meyve ağaçlarının budaması süs bitkilerinden farklı olmaktadır. Meyvelerin ekonomik değerleri olup bir sene ürün alamamak büyük sonuçlara sebep olmaktadır. Meyve ağaçlarında yaprakların dökülmesi ardından ürün budaması, ağaçların meyve veren sürgün alanlarının bırakılarak yeni çıkan sürgünlerin kesilmesi uygundur. Ağaçların güneş ışınlarından daha iyi yararlanması için ağaçların tacında yapılan seyreltmeler meyve ağaçlarının iyi ürün vermesi için oldukça önemlidir.

Ne Zaman Budama Yapılır?

Ağaçlar yılda her mevsim istendiği gibi budanmamaktadır. Yapraklı ağaçların dökülmesi ardından budamaları yapılmalıdır. Budama ülkemizde en sık 15 Kasım 15 Mart arasında olmaktadır. Süs bitkilerinde budama zamanlaması oldukça önemlidir. Yanlış zamanda gerçekleşen budamalar bitkilerde hasara, ürün kaybına neden olmaktadır. Budama zamanlaması oldukça önemli olup yanlış zamanda ki budamalar çeşitli hasarlara, ürün kaybına sebep olur. Hastalık, iklim koşullarından da zarar görmeye neden olmaktadır.

Kış Döneminde Budamanın Önemi

Bitkilerde uyuma dönemi olarak kabul edilen kış mevsiminde yapılan budamalar doğru zamanda yapılan budamalardır. Ege ve Akdeniz bölgeleri ılıman iklimler olup ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budamaya başlayıp kış bitiminde ağaçlar uyanmadan önce bitirmeniz gerekmektedir. Bahar ayları başlamadan, ağaçlar uyanmadan önce bu işlemleri yapmalısınız. Bağ budama zamanı hangi ayda yapılır sorusuna şubat sonunun en uygun zaman olduğunu söylemeliyiz. Yaz mevsimindeyse meyve seyreltmeleri, bitkilerde coşkulu sürgünlerin budanması, yaprak budamaları yapılmaktadır. Derin, temel gençleştirme budamaları kışın yapılmaktadır.

Genel Budama Tavsiyeleri

Badem, erik, elma, vişne, kayısı, kiraz, armut ağaçlarının 2-3 yılda bir mahsul budaması yapılmalıdır. Budamaya en dayanıklı ağaç türü zeytin ağacıdır. İncir, zeytin, dut ağaçlarının gençleştirme budaması yapılmalıdır. Şeftali ağaçlarının sert mahsul budaması yapılmaktadır. Ağaç budama takvimi dikkate alınarak zamanında gereken işlemler yapılmalıdır. Ceviz ağaçlarının mahsul budaması 7-8 yılda bir yapılır. Kısa boya sahip ağaçlar genel anlamda enine büyür. Bol meyvesi olan ağaçların ürününe ulaşmak pratiktir. Şekil verme budaması yapılmaktadır. Ortanca budamaları için de yaz mevsimi idealdir. Çiçeklerde solma, çürümeye başlama zamanı, çiçeklenme mevsimi sürerken deformasyonlar olduğu zaman steril bıçak, makas yardımıyla bozulan kısım alınmalıdır.

Çiçek Budama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Kökünden fazla dallanan güller için budama yapılır. Çiçek budama nasıl yapılır sorusuna budama işlemi yapıldığında bitki üzerinde yer alan dallar dip kısmından bazılarıysa daha da uzun bırakılarak budama işlemine tabi edilir cevabını verebiliriz. Verim alma şansı olmayan, gücünü kaybeden dallar dip kısmından budanır. Gülfidanında bulunan dalların kalınlık, güç, yaş, uzunluk, verimlilik gibi faktörleri göz önüne alındığında kısa budama yapılmaktadır. Bazı güller ve çiçeklere özel budamalarla çeşitli şekillerde estetik ve ilginç görünüm kazandırılabilir.